En rigtig skat!

Tonni

Tonni 2 Ton af Adam O. Forlaget Fahrenheit 2016 fra 5 år og op – også til voksne der gerne vil huske, hvordan det er at være barn.

I april udkom Adam O’s dejlig billedbog Tonni 2 Ton, der handler om det voksne nogle gange glemmer, men som børnene heldigvis husker -nemlig at livet bliver lidt sjovere og meget mere magisk, hvis vi bruger fantasien.

En varm sommermorgen var Ingeborg egentlig på vej i skole, da hun bemærkede et enormt hul i fortorvet lige foran sit hus. Nede i hullet stod to arbejdere med hårde hatte og store skovle.

“Hvad laver I?! spurgte Ingeborg og lænede sig ud over det hvide stakit, som hendes far selv havde sat op, og som han var meget stolt af. “Vi graver efter en kæmpe skat!” svarede den ene arbejder. 

“Enormt!” sagde Ingeborg imponeret. 

Ingeborg vil meget gerne finde den kæmpe skat, så da hun kommer hjem fra skole, fortsætter hun, hvor vejarbejderne slap. Desværre finder hun ikke noget, selvom hun virkelig arbejder på sagen, men bedst som hun er ved at give op, hører hun pludselig en tordende stemme bag sig. Stemmen tilhører en kæmpe trold ved navn Tonni 2 ton.

En god ven er jo som bekendt en af verdens bedste skatte, og Ingeborg og Tonni storhygger sig med at bygge en træhule og træne kraftpust, men da Ingeborg gerne vil præsentere Tonni for sine forældre, må hun sande, at det kan være op ad bakke med voksne. Hverken hendes forældre, matematiklæreren eller den grumme skoleinspektør Blommegaard tror på Tonnis eksistens, og voksnes manglende fantasi skal man altså ikke spøge med. Det erfarer Ingeborg, da hun bliver smidt ind på inspektørens kontoret, fordi matematiklærer Severinsen har fået nok af historier om store legekammerarter midt i de matematiske formler!

Skoleinspektør Blommegaard er som en farlig forbandelse, og hun vil slet ikke høre snak om kæmpe trolde så med sukkersøde stemme og et bolsje, lykkes det hende at lokke Ingeborg til at sige ordene “Tonni findes ikke i virkeligheden”. Da skoledagen er slut, er Tonni væk. Ingeborg er ulykkelig og leder på gade og stræder efter sin ven, men da mørket falder på indser hun, hvad der er sket. I forbitrelse går hun ned til havnen og smider Blommegaards bolsje i vandet. Imens flyver et stjerneskud hen over den natteblå himmel, og hvis man endnu ikke har mistet troen på mirakler, kan et stjerneskud måske hæve selv den værste forbandelse.

Tonni 2 ton er en virkelig vellykket billedbog, der fortæller en sød og sjov historie både i tekst og billeder. Den voksne læser vil uden tvivl trække lidt på smilebåndet, af den komplet håbløse voksenverden, som Ingeborg her må  trækkes med. For hvad skal børnene stille op, hvis de som Ingeborg er omgivet af velmenende men fantasiforladte forældre, en matematiklærer der er særdeles presset grundet skolereform, halsbrand og kaffeallergi og en mørk og ond skoleinspektør, der smykker sig med Dødsstjerner i ørene. Så kan det altså godt være særdeles farligt at være barn!

Illustartionerne rummer en god blanding af humor og poesi. Fremstillingen af de voksne er som nævnt et kapitel for sig selv, og billeder af en skolelærer, der er ved at rive håret af sig selv i frustration, bliver man jo aldrig rigtig træt af at se på, sagde skolelæreren;-). Bogens store format bliver udnyttet, så læseren virkelig fornemmer Tonnis kæmpe størrelse og samtidig oplever, hvordan man kan føle sig lille og ensom i verden, når man har mistet sin bedste ven. Desuden er den snirklede håndskrevne tekst med til at understrege magien i fortællingen. Tonni 2 ton er en ægte skat!

Rigtig god pinse:)

Kærlig hilsen

Lisa og Maria Louise

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *