En dejlig sommerfortælling fra Skagerrak

untitled

Er du og dit barn til underfundige og sælsomme sommerfortællinger, hvor man kan høre bølgernes brusen fra Skagerrak, dufte duften fra sommerens roser og mærke den danske sommer helt ind til benet, er der her en anbefaling til sommerens højtlæsning.

Magnolia af Skagerrak er en fortælling om en lille pige, der tilbringer midsommeren hos sine bedsteforældre i deres sommerhus ved Skagerrak, mens hendes forældre er på vandretur i Norge for at få mor i bedre humør. Magnolia fornemmer godt, at der er noget galt, også selvom det ikke er noget, de voksne rigtig sætter ord på overfor børnene. I sommerhuset er der dog alt, hvad der hører sig til en dejlig ferie ved havet. En lun og drillesyg morfar, en dominerende men kærlig storebror, to kusiner og en bestemt men hyggelig mormor.

Magnolia mærker sine omgivelser stærkt, og måske er det netop derfor, at det er hende der en dag finder en lille fisk -eller rettere en klumphval på stranden. Den lille hval er godt og grundigt træt af tilværelsen og ønsker bare at dø. En beslutning som Magnolia har svært ved at forstå og acceptere. Hvalen begynder derfor at fortælle sin historie om et liv i havet, et liv uden familie og venner -et liv fuld af ensomhed. Magnolia lader efter hvalens beretning det lille mærkelige dyr forblive oppe på stranden, men hun har svært ved at slippe den i tankerne. Da hun dagen efter finder en lille mærkelig sten i sandet, der hvor hun efterlod klumphvalen og efterfølgende fortæller sin mormor og morfar om den, må hun da også sande, at der nogle gange er mere mellem himmel og jord, end vi mennesker kan begribe.

Magnolia af Skagerrak er absolut til højtlæsningsbrug. Bent Haller er en forfatter, der lader sproget sprælle og skriver historier, der kalder på samtaler om, hvad der egentlig er på færde. Dette er også tilfældet i denne nye roman, vis målgruppe er indskolingsbarnet.

Billedsiden er et nummer for sig og sætter en klar stemning i værket. Illustrationerne er tro overfor fortællingen, men de lægger i den grad deres helt eget lag til værket. Man føler simpelthen man er, hvor Magnolia er: Langt fra byen, hvor havet og himlen møder hinanden, og hvor eventyret og mirakler kan ske. Man kan dufte træet oppe fra hemsen i sommerhuset, når Magnolia ligger og funderer over det besynderlige, hun har oplevet denne sommer ved havet. Lea Letén kan altså noget med sin streg og akvaralfarver, som man må have dyb respekt for. Det er simpelthen dejligt at se på, og man hensættes på en forunderlig måde til stemningen i 80’ernes børnelitteratur og børnefilm, dengang hvor morfar godt kunne tage en bajer i mormors kolonihavehus under den danske sommerhimmel.

I Magnolia af Skagerrak er der sommermagi på den rigtig, rigtig hyggelige måde.

Kh. Lisa og Maria Louise

Magnolia af Skagerrak af Bent Haller og Lea Letén. Høst &Søn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *