En fortryllende Harry Potter!

Harry Potter 1

Harry potter og de vises sten af J.K.Rowling og Jim Kay, Gyldendal 2015. Fra 7 år.

Hr. Og fru Dursley fra Ligustervænget nummer fire var ganske stolte over, at de var helt og aldeles normale. Det var de sidste mennesker, man ville mistænke for at være involveret i mærkelige eller mystiske affærer; de var ganske enkelt af den type mennesker, som ikke tolererer nogen slinger i valsen, hvad ordentlig livsførelse angår.

Denne indledning vækker uden tvivl mange minder om et værk, der i 1997 tog hele bogverdenen med storm og mange år efter har haft en enorm betydning for rigtig mange børn verden over.  Fortællingen om drengen med det lynformede ar i panden, der som fantasygenrens svar på Den grimme ælling vokser op i en verden, han på ingen måde føler sig hjemme eller velkommen i, er side for side blevet slugt af læsere i mange aldre. Hvad enten man er til fantasy eller ej, kan man ikke komme uden om, at J. K. Rowling har formået at åbne et mægtigt og eventyrligt univers, der har tryllebundet mange fans.

I dette efterår kom så den illustrerede udgave af Harry Potter og de vises sten, og det er ikke fordi, denne titel savner omtale. Men efter at have læst den for Maria Louises søn Ziggy på 7 år, synes vi alligevel, at der skulle falde et par ord, om den illustrerede Harry Potter her hos Bøger til børn.

 Harry Potter og de vises sten er en forkortet udgave af den originale roman, hvilket gør dette værk velegnet til oplæsning for lidt yngre børn. Desuden er den verdenskendte historie nu blevet forgyldt med Jim Kays  helt formidable illustrationer. Jim Kay er også manden bag illustrationerne i Monster af Patrick Ness –som vi tidligere har skrevet om her på bloggen.

Da Ziggy på syv år har set den første Harry Potter film, måtte der undervejs tales lidt om, hvorfor eksempelvis Ron, Harry Potters gode ven, ikke ligner sig selv, og hvorfor Jim Kay ikke har tegnet ham ”…som han jo faktisk ser ud”. Det gav anledning til en samtale om, at film og roman er to forskellige verdner, hvilket godt kan være lidt abstrakt at forholde sig til, når man er syv år. Det forhold blev dog accepteret, da spændingen tog til.

Er man som os alvorligt begejstrede for Jim Kay, er der altså  meget lækkerhed til øjet. Illustrationerne lader simpelthen denne udgave, som i sig selv er fantastisk, vokse endnu mere! Harry Potter og de vises sten er ganske enkelt en meget smuk bog, som åbner fortællingen med billeder, der sætter en stemning af magi, som spiller eminent sammen med teksten. Her er blandt andet opslag med billeder af drageæg, og man føler næsten, at man sidder med en gammel troldmandsfagbog i hænderne eventuelt i biblioteksfløjen på Hogwarts.

I Harry Potter bøgerne møder læseren et enormt persongalleri, hvilket stiller store krav til de helt unge læsere, men da Harry Potters verden efterhånden er velkendt fra romanserien og fra filmene, hjælper det gevaldigt på det. Desuden er illustrationerne med til at skille personerne fra hinanden, da der kommer ansigt på.

Glæd jer derfor til at forkæle jer selv og et barn med flere timers rigtig god fordybelse. Harry Potter og de vises sten af J. K. Rowling og Jim Kay er et must, også selvom man har læst den oprindelige udgivelse. Her er en helt anden og ny oplevelse og et forslag til en god julegave!

Rigtig god fornøjelse.

Kh. Lisa og Maria Louise

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *