Et NYT eventyr skal der til!

Muledrengen

Muledrengen af Øyvind Torseter. Høst og Søn 2016. Fra 5 år -hvis man godt kan klare klamme trolde;)

Der er forår i luften og det kan mærkes langt ind i børn- og ungdomslitteraturen, da den ene fantastiske udgivelse efter den anden udgives i denne tid. En af dem er Muledrengen, der udover at være en super smuk og indbydende bog  også er godt eventyr, der både har noget til barnet og den voksne.

Muledrengen er skrevet og illustreret af norske Øyvind Torseter, der bl.a. har været med at at skabe de  imponerende, søde og sjove billedbøger om søskendeparret Ine og Hasse.  I Muledrengen møder vi en ung pris med et udseende ala en slank og atletisk mummietrold, der trodser sin fars formaninger og drager ud i verden for at befri sine seks brødre. På en rejse ud for at finde kærligheden, er brødrene uheldigvis også stødt på en ond og hjerteløs trold, der har forvandlet dem og deres prinsesser til sten. Nu vil Muledrengen have brøderne hjem igen og med sig på sin ekspedition, har han en nervøs krikke med en underlig gangart, der hellere ser, at de vender næsen hjem igen -og det i en vis fart. Den talende hest, der har en vis lighed med Lucky Lukes Jolly Jumper, synes det er fuldstændigt meningsløst, at de skal risikerer liv og lemmer for en flok brødre, der vel selv kan finde hjem igen. Men Muledrengen har heltemod for dem begge, så redningsaktionen fortsætter trods hestens brok.

På sin vej til til trolden finder Muledrengen og hesten en saxofon, som hesten betvivler kan ligge i Muledrengens rygsæk, da der er en del ragelse i forvejen. Den opmærksomme læser må foranlediges til at gives hesten ret, efter at have studeret Muledrengens medbragte proviant på titelbladet inden i bogen. Udover fundet af saxofonen, som skal vise sig at blive den rene lykkeamulet, møder de også de en elefant, der er kommet i en forfærdelig knibe, da den har fået sin snabel i klemme i en træstub og en ulv, der er uhyggeligt sulten. Muledrengen hjælper både ulv og elefant, som gerne gengælder en tjeneste. Ulven fortæller Muledrengen, hvor trolden bor, og at han skal knuse troldens hjerte for at befri sine brødre. På den instruks rider Muledrengen og hesten videre og kommer til fjeldet, hvor Muledrengen må fortsætte på egen hånd , da hesten foretrækker at blive tilbage og holde vagt.

Da Muledrengen når frem til troldens hule møder han en laber prinsesse, der indvilliger i at hjælpe ham videre. Troldens hjerte skal dog vise sig at blive lidt af en opgave at få fat i, og Muledrengen og prisessen må forsøge at narre trolden flere gange, før det lykkes dem. Ja, så blev slutningen helt urimeligt afsløret, men det gør intet,  da denne smukke bog skal opleves på egen hånd. Muledrengen er et moderne eventyr, der på raffineret vis tager den gamle eventyrgenren og det norske eventyr Trolden uden hjerte et helt nyt sted hen. Her får man et eventyr pakket ind i en tegnserie og krydret med en god portion humor. Humoren leveres bl.a. i Muledrengens samtaler med den lækre prinsesse, der venter ham inde i troldens hule og de uventede anordninger, som trolden har i sin hule. Her er både en elevator, og en enorm ottearmet blæksprutte, der heldigvis er vild med at spille jazz. Illustrationerne er en lækkerbisken i sig selv. Her er igen humor men også uhygge i form af den utroligt klamme trold, som ikke ligner noget, man skal spøge med.

Vi har læst Muledrengen op for en 3.klasse, hvor børnene havde følgende kommentarer til værket:

Det er faktisk en meget fed historie. Minder den ikke lidt om Klods Hans med de der prøver, og at han tager af sted og finder en prinsesse?!”

“Nej, ham her skal jo redde sine brødre!”

Nåå ja, den er anderledes… Er det ikke også nyt, at et eventyr er en tegnserie? Det tror jeg, drenge synes er fedt! Det er også meget sjovt med blæksprutten i kælderen. Kan jeg låne den?” 

Ja for pokker! Lån den, køb den, læs den og se den! Den puster nyt liv i det gamle eventyr -og det er virkelig forfriskende!

Kh. Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *