Fem skarpe titler til årets BogForum

I dag åbner årets BogForum, og skal du en tur til Bella Centret, kommer her fem bud på bøger, du burde unde dig selv at kigge nærmere på.

Én på føleren = et styks genial godnathistorie!

en prik

Mette Hegnhøj En prik og en streg. Jensen og Dalgaard 2017. Fra 5 år.

Der var engang en prik og en streg,

der opfandt deres eget alfabet.

Da de var færdige 

med at lave alle de bogstaver,

de havde brug for,

sagde de godnat til hinanden

på deres nye sprog.

En prik og en streg er en taktil lækkerbidsken og en helt ny godnatoplevelse! Mette Hegnhøjs bøger har ingen alder, hendes værker er en åbenbaring for alle -børn som voksne, og dette nye skud på stammen er ingen undtagelse! Her skal der mærkes og lyttes til de små finurlige historier om en prik og en streg, der tegnes på ryggen, mens man ligger og falder til ro med et smil på læben.

Hurra for helte!

historien-om-hardy

Historien om Hardy af Mette Eike Neerlin og Peter Bay Alexandersen. Høst og Søn 2017. Fra 5 år. 

Hardy flyttede ind hos Jakob en helt almindelig aften som så mange andre.  Det var en tirsdag eller en onsdag ved aftensmadtid. Med ét stod han på altanen.

“Så luk mig dog ind, din torsk,” sagde han. “Det støvregner.”

Det var sådan, de mødtes første gang, Jakob og ham. Sådan de blev venner. For når der står en dreng i guldkappe og vinker på altanen på ottende sal, så lukker man ham altså ind. Sådan er det bare. 

Hardy er mester i langspyt, og han er ikke bange for noget som helst -hverken råben og skrigen om natten, blå øjne eller den stilhed, der ofte følger efter sådan en mørk nat. Det oplever Jakob som bor i en lejlighed, hvor barndommen ikke er særlig børnevenlig. Hardy er usynlig men ligner, ifølge beskrivelsen, Jakob utroligt meget, og han er rar at have hos sig, når det hele er lidt svært.

Hardy kan klare alt. Den eneste han ikke er så vild med, er Mingus. (…) om eftermiddagen var der af og til en dreng, som sad og kiggede ned fra en altan. Sådan en rigtig led type, med tandbøjle og slikhår. “Lad ham bare glo”, sagde Hardy. “Hvis han spytter ned, så spytter jeg op! Jeg rammer ham lige i synet.” Det  kunne Hardy nemlig. Drengen spyttede ikke ned, men Hardy var altid på vagt. 

Men måske skal man ikke være sådan på vagt overfor Mingus. Mingus er ikke usynlig, og han har en mor, der er eminent til at lave tarteletter, og måske er Mingus lige netop sådan en, som Jakob har allermest bruge for. En ven.

Historien om Hardy er så smukt fortalt både i ord og billeder, at denne fine billedbog er meget mere end en fortælling om en barsk barndom. Der er simpelthen musik i sætningerne, og Peter Bay Alexandersens farverige illustrationer er sammen med Hardys styrke og guldkappe det evige lys i mørket for Jakob og fortællingen.

Endnu en magisk Harry Potter i billeder.

harry potter

Harry Potter og fangen fra Azkaban af J.K.Rowling og Jim Kay. Gyldendal 2017. Fra 5 år.

Er man fan af Harry Potter, eller skal man for første gang møde fortællingen om drengen, der overlevede, er Jim Kays illustrerede mesterværker en suveræn oplevelse. Fortællingen er forkortet men til gengæld beriget med smukke billeder, som i den grad giver et ekstra lag til oplevelsen og suger sin læser langt ind i magiens univers. Her er der tale om kunst, som man får lyst til at samle på, og tredje bind er klar fra trykken.

Chokolade og hekse i ny forklædning.  

charlie

Charlie og chokoladefabrikken af Roald Dahl og John Kenn Mortensen. Høst og søn 2017. Fra 5 år.

Mange kender Roald Dahls historie om den fattige dreng Charlie Bucket, der bor sammen med sine forældre og alle sine bedsteforældre i et lille og faldefærdigt hus i udkanten af en stor by. Her er luften tyk af duften af sød chokolade, som stammer fra hr. Willy Wonkas chokoladesfabrik, hvor ingen mennesker har været i ti år. Men pludselig en dag byder muligheden sig, da hr. Wonka giver fem heldige børn mulighed for at komme ind og besøge fabrikken. De skal blot finde en af de fem guldbilletter, som gemmer sig i en af de mange Wonka chokoladestænger, der hver dag bliver solgt over hele verden.

Det er som at finde en chokoladeknap i et slikocean, så Charlie er mer’ end heldig, da han finder den sidste billet i en Wonkas Nougatastiske Chokoladekræs. Nu venter der ham en eventyrlig chokoladeoplevelse, men der er i den grad også lækkerier til læseren.

Selvom om historien om Wonkas chokoladefabrik ikke er ny, er oplevelsen i denne udgivelse med John Kenn Mortensens fantastiske illustrationer af bl.a. fire usympstiske og forkælede møgunger og lille tynde Charlie splinterny.

 

hekse

Heksene af Roald Dahl og John Kenn Mortensen. Høst og Søn 2017. Fra 6 år.

Alle børn bør tage sig alvorligt i agt for heksene!

En RIGTIG HEKS hader børn med et rødglødende sydende had, der er mere sydende og rødglødende end noget andet had, du kan forestille dig.

Hekse ligner almindelige damer, og de findes over hele verden. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man genkender en heks -for der er heldigvis visse kendetegn, og hovedpersonen i denne bog har heldigvis en mormor, der gerne giver sin viden om hekse videre.

Roald Dahls Heksene er, ligesom Charlie og chokoladefabrikken, en rigtig god klassikker, der har fået et ekstra lag mystik med John Kenn Mortensens tegninger, der både er smukke og uhyggelige. Her er der enorme tandsæt og grumme damer til den store guldmedalje.

 

God fornøjelse!

Kærlig hilsen Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *