Filosofi skal ud til børnene

Det er så dejligt at gruble og filosofere over verden og over ting, som kan være svære og uhåndgribelige at forstå. Og børn er jo som bekendt MESTRE i at undre sig. I at stille spørgsmål, også ofte til de ting, som kan være svære at finde svar på. Heldigvis findes der efterhånden en række skønne bøger til børn, der kan åbne op for de store og lidt indviklede filosofiske samtaler – og vi har samlet nogle af dem her.

Historien om absolut ingen ting. Søren Lind og Hanne Bartholin. Forlaget ABC

Historien om ABSOLUT INGENTING er et vældigt godt eksempel på, hvordan en børnebilledbog formår at sætte en filosofisk dagsorden. Værket indledes med en en sand kærlighedserklæring til ingenting:

Ingenting er noget af det fineste, 

der overhovedet findes.

Og videre giver bogen en masse søde og stille humoristiske eksempler på, hvordan man finder ingenting – og hvad det egentlig er: Det gemmer sig i mellemrummene, mellem alt det andet – imellem fortænderne, for eksempel. Det bliver også forklaret, hvordan ingenting også er præcis den lyd vi kan høre, når musikken stopper eller hvis en engel går gennem stuen. Den fine, finurlige tekst er flankeret af nogle absolut ligeså fine og i nogle tilfælde abstrakte billeder, hvilket jo passer ret godt til temaet;).

Og når I er færdige med at tale om ingenting, kan det jo passende være tid til at tale om ALTING!

Historien om ALTING. Søren Lind og Hanne Bartholin. Forlaget ABC

Denne billedbog er mindst ligeså skøn som bogen, der handler om ingenting, og den minder i tekst og illustrationer på mange måder også om den. Dog handler Historien om ALTING jo om alting, så der findes også en del mere tekst her. Bogen begynder med at slå fast, at før alting var der ingenting, og derpå begynder en herlig opremsning af alle de ting, store som små, som findes i verden. Og teksten snor sig på siderne og omkring illustrationerne, så det hele kommer til at fremstå som en helhed. Bogen er usædvanlig smuk – og bruger også både tekst og farver til eksempelvis at illustrere, hvordan alting også kan skifte farve. Når du er trist, ser alting sort ud. Men når du er glad igen bliver alting rosenrødt. 

Derudover er noget af alting jo også ting som: Svømmefødder, myg, hårlak, redningsveste, eventyr, flagermus og folk, der laver numre. 

Både historien om absolut ingenting og historien om alting er virkelig anbefalelsesværdige, hvis der skal lidt hyggelig filosofi på programmet.

Hvis I har lyst til at læse flere billedbøger med samme tematik, anbefaler vi Langt Borte, Fjerens Rejse, Bjørnen som ikke havde været der før og Da Gud var dreng. Vi har skrevet om de sidste tre her på bloggen – find dem ved at søge på titlerne eller under kategorien “Billedbøger”.

Kærlige og lidt filosofiske hilsner fra Maria Louise og Lisa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *