Græd blot hjerte, men brist ej

Græd blot hjerte… af Glenn Ringtved og Charlotte Pardi. Gyldendal 2016

“Hvad var livet værd, hvis der ikke fandtes død? Hvem kan glædes over solen, hvis der aldrig var en regnvejrsdag? Og kan man længes efter dagen, hvis der ikke var nat?”

I dette citat findes hele essensen i denne smukke genudgivelse af Glenn Ringtveds fortælling om frygten for at miste, om døden og om sorg. Vi bliver i bogens begyndelse budt indenfor i et lille køkken, hvor fire små børn og en uhyggelig skikkelse sidder rundt om bordet. Den uhyggelige skikkelse er ikke hvem som helst, han har nemlig parkeret sin le udenfor døren. Ja, selveste døden er kommet på besøg denne aften. Stemningen er fra bogens åbning hjerteskærende, ikke mindst på grund af Charlotte Pardis smukke og udtryksfulde illustrationer, der lader os forstå, at disse fire børn er fire triste børn fyldt med sorg. Og de ved godt, hvorfor døden er kommet – deres farmor ligger nemlig dødsyg ovenpå, og han er kommet for at hente hende.

Det er svært at miste og bare tanken om at miste kan være ubærlig, særligt for fire små børn, der holder så meget af deres farmor. Derfor gør de alt, hvad de kan for at trække tiden ved at servere kulsort kaffe for døden, så han ikke når sit ærinde inden daggry. For døden handler kun om natten, det ved enhver. Natten er dødens ven.

Det skal vise sig, at døden ikke kun er kommet for at hente farmor. Og at de mange kopper kaffe ikke hjælper på børnenes forsøg på at narre døden. Imidlertid tager manden med leen de fire børn med på en fantasirejse, hvor de møder både hr. Sorg og hr, Gråd, frøken Latter og Frøken Glæde. Og på denne rejse til engang for mange år siden erfarer børnene, hvordan det lyse og det mørke, livet og døden hænger uløseligt sammen – en erfaring, der hjælper på accepten af, at det uundgåelige må ske.

Græd blot hjerte… er en lige til højrebenet sød og smuk billedbog, der både i teksten og på billedsiden på en varm og meget omsorgsfuld måde favner børns sorg og den svære, uhåndgribelige død.

Hvis I har lyst til at læse flere og andre bøger om at miste, kan vi bl.a. anbefale Mona Morgenglad, Ellens Ark og Monster, allesammen bøger, som vi også har skrevet om her på bloggen.

Kh. Maria Louise og Lisa

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *