Hvem vil ikke gerne være helt -altså SUPERHELT!

Svendman

Svendman af Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøj. Carlsen 2016

“Åh hvor du dog ligner din far,” sagde Mor så. Nu er det sikkert meget sympatisk i nogle familier at ligne sin far, men Svends far skulle skamme sig. Dengang Svend var en lille snothas med blenumse, stak den far simpelthen af med en dullet damefrisør, og hverken damefrisører eller Svends far havde været særlig populære siden da. 

Svend fra 3.sal er en almindelig dreng på 5 år, der som så mange andre drenge i den alder har en sund og veludviklet iværksætterkraft. Svend er vild med superhelte, og der er ikke det, han ikke har på sit drengeværelse udi superhelteaccessoires. Svend er så vild med alverdens superhelte, at han en skønne dag beslutter sig for selv at blive en vaskeægte superhelt. Så Svend trodser den danske jantelov og de alt for tynde spagettiarme og springer ud i det. Det nye blå nattøj får et stort S på brystet, og det røde lagen bliver klippet i stykker, så det kan få et nyt liv som superheltens kappe. Superhelte navnet kommer også på plads, og så er Svendman klar til at opklare alverdens forbrydelser. Men al begyndelse kan som bekendt være svær, og Svendmans første dag som superhelt går da heller ikke helt efter planen. Efter at have væltet en arrig cykellist og grønthandlerens utallige frugt- og grøntsagskasser, bliver vores superhelt pågrebet af selveste ordensmagten i form af en venlig politibetjent med overskæg, der følger Svend hjem til mor på 3.sal. Men man skal ikke opgive håbet så let, og dagen efter erfarer Svenman, at dronningens hund Fifi er forsvundet. Der udloves en stor dusør til den, der kan bringe Fifi hjem til de kongelige gemakker igen, og sagen er klar! Her skal Svendman træde til. Det skal dog vise sig at blive en farefuld opgave, der bl.a. bringer Svendman i nærkontakt med Københavns kriminelle underverden i form af de fæle fætre Fedthas.

Svendman er en varm og sjov oplæsningsbog fra et af denne generations allerstørste makkerpar på den danske børnelitterære scene -nemlig Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøj. Man må som voksen trække på smilebåndet, når Svends heltebedrifter virkelig foldes ud i ord og billeder. Tonen er  klassiske Fupz’sk, hvor den enlige mor på 3.sal har sit at se til med sin 5 årige superhelt. Bregnhøjs farverige illustrationer af en indsmigrende politibetjent med et solidt overskæg og en bælgøjet og lykkelig dronningen bidrager i den grad også til humoren, som denne bog emmer af. Om det er forfatterens eller illustratorens -eller måske begges ide, at lade reklamer for henholdsvis Himmelsk ost -der smager himmelsk, Jordbærmælk -der næsten er sundt og Mæh-toiletpapir -leverandør til kongelige numser indgå i bogen, når der skal til at ske noget særligt spændende vides ikke. Men det virker overraskende for de børn, vi har læst bogen for. Konceptet var også nyt for os, men passer perfekt ind i denne uhøjtidelige og humoristiske superheltehverdag på 3.sal.

Efter en dansk sommer der lidt undlod at komme, men en hæsblæsende hverdag der til gengæld altid vender tilbage, kan Svendman i høj grad anbefaldes.

Velkommen tilbage til Bøger til børn:)

Kh

Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *