Kærlighedsbreve til de døde

Kærlighedsbreve til de døde af Ava Dellaira. Forlaget Ordenes By. Fra 14 år.

“Kærlighedsbreve til de døde” er en virkelig stærk, gribende roman, der ligesom mange andre Young Adult-titler omhandler den første forelskelse, død, sorg, splittede familier og et ungt menneskes søgen efter at finde hjem til sig selv. Og wow! Dette værk formår på en helt sublim og rørende måde at inddrage netop ovenstående tematikker, når vi læser hovedpersonen Laurells meget personlige historie gennem en lang række af breve, som hun skriver til ikoner som fx Kurt Cobain, Awy Winehouse og Janis Joplin, der alle har det til fælles, at de døde i en ung alder. Ligesom Laurells søster, May. 

Og netop Mays død er omdrejningspunktet for alle de smukke breve, som Laurell i sin sorgproces formulerer. Og som læser følger vi hovedpersonens udvikling og efterhånden stigende accept af det ubærlige tab, der ikke blot har forårsaget den voldsomme sorg, men også en rodløshed og det kæmpe store spørgsmål: Hvem er jeg så? I det første brev skriver Laurell blandt andet sådan her:

Kære Kurt Cobain

Jeg ville ønske, du kunne fortælle mig, hvor du er nu, hvorfor du forlod os. Du var min søster Mays yndlingsmusiker. Efter hun forsvandt, har jeg ikke rigtig kunnet finde ud af at være mig selv, mest fordi jeg egentlig ikke rigtig ved, hvem jeg er.

Brevene tager os med Laurell på den nye High School, hvor hun til at begynde med føler sig udenfor og angst, men hvor hun sidenhen skal møde sin første forelskelse Sky og dybe venskaber. Til det sorgbetyngde hjem, hvor nu kun faren og Laurell bor, efter moren er stukket af til Californien efter Mays død. Og til refleksioner over, hvorfor de afdøde stjerner, som brevene er stilet til, mon forlod denne verden, hvordan de var som børn – en undersøgelse af de afdøde, ikke som kendte fx musikere, men som mennesker. Og i et smukt samsurium får læseren altså både et indblik i diverse kunstneres liv og i Laurells tanker og sorg og søgen:

Kære Kurt Cobain

…Nogle gange lyder din musik, som om der er alt for meget inden i dig. Måske kunne ikke engang du få det hele ud. Måske er det derfor du døde…

Kære Amy Winehouse

…Du bar dit tøj som en form for rustning, men i dine sange åbnede du dig helt. Du var villig til at blotte dig selv uden tanke på, hvad andre syntes. Jeg ville ønske, jeg var mere som dig…

Man kan ikke andet end at blive dybt betaget og rørt af “Kærlighedsbreve til de døde”, som på én og samme tid er en sand kærlighedserklæring til kunsten, til sproget og til livet.

Romanen er i øvrigt udgivet af samme forlag, der også står bag “Fordelene ved at være en bænkevarmer”, som vi også har skrevet om her på bloggen.

Kærlige hilsner fra Maria Louise og Lisa

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *