Når børn savner

Mona

I dag udkommer der to bøger, der på hver sin måde skriver om børn, der oplever savn.

Mona Morgenglad af Marianne Verge og Els Colls. Gyldendal 2015. fra 8 år.

Mona Morgenglad er en hjertevarm hverdagsfortælling om pigen Mona, der bor på Vesterbro med sin far Jan Morgenglad. Monas mor er død, og far og datter kæmper stadig med sorgen og tabet 3 år efter dødsfaldet. I romanens åbning inviteres læseren til at træde helt tæt på og ind i Monas hverdag.

Hvis du står på Istedgade, og klokken er to om eftermiddagen, og det er en onsdag i oktober, så ser du nok en pige med skoletaske på ryggen spurte af sted på en rød cykel med en dreng i en grøn hættetrøje løbende efter sig. Du hører drengen råbe efter pigen, og du ser hundelufterne på pladsen ved den gule gavl løfte deres hænder truende, da pigen drejer ned ad Dannebrosgade og cykler tværs over pladsen uden at se sig for. Pigen, du ser, hedder Mona. Drengen, der følger efter hende, giver op. 

Mona har lukket sig lidt om sig selv efter morens død og for stadig at fornemme sin mors nærhed, går hun i skole iført morens perlehat, hvilket medfører drillerier i skolegården. Heldigvis findes der masser af kærlighed i Monas by, og hun skal snart opdage, at drengen i den grønne hættetrøje, som hedder Danny er en sand ven. På sin og farens vej ud af afsavnet møder Mona Susanne. Susanne er fri som fuglen -en ægte diva, der bor i en stor lejlighed på Frederiksberg Allé. Her lejer Jan to værelser, da han beslutter, at det er tid til at sadle om og starte et nyt liv som digter frem for postbud.

Så længe man sidder med Mona Morgenglad i hænderne, er man midt i et stemningsorgie af sanselighed. Dette er en meget fin bog, der på ærlig vis beskriver en piges øvelse i at kunne leve videre uden sin mor. Her er hjertevarme for alle pengene, og som læser kan man sagtens slentre med ned ad Vesterbros gader en varm sommeraften uden selv at kende til det at miste. Det centrale i Monas verden er at være god til at leve og opleve. Der er her tale om en lille fin bog, som kan give en dejlig højtlæsningsoplevelse men som også er absolut velegnet til egen læsning på børneværelset i selskab med en kop varm te. Her er tabet ikke beskrevet råt og brutalt men derimod elegant og rørende, og vi hilser derfor Mona hjerteligt velkommen!

kaere-mor-og-far_324955

Kære Mor og Far af Karin Feit Almberg og Lars Gabel. Turbine 2015. Fra 4 år.

Kære Mor og Far er stærk, rørende og VIRKELIG smuk!

Denne fantastiske billedbog er ikke til godnatlæsning i børneværelset men derimod eminent til oplæsning for det barn, der oplever savn og svigt i sin opvækst. I en enkel men præcis tekst krydret med Lars Gabels utrolige illustrationer, møder læseren et barn, der lever i et hjem med vold og alkohol. Barnet elsker sine forældre ubetinget og beslutter sig for at finde og gemme deres kærlighed, så den ikke kan tages fra hende igen. Hun vil finde et sted, hvor den får ro og kan vokse.

Kære Mor og Far er barnets historie til forældrene, der mildest talt er fraværende. Indenfor “selvhjælpsbøger” til børn findes nogle velmenende men til tider også grelle eksempler på billedbøger med referencer til socialrealistisk faglitteratur, der kan lede tankerne hen på rygestoppjecer eller lignende. Heldigvis findes der også værker som Kære Mor og Far, der med en stærk rod i kunstens verden går lige til stålet og italesætter den omsorgssvigtede barndom, så den ikke bliver taburiseret. Her er et værk til den voksne, der kender et barn, der har brug for at høre, at det ikke er alene i en virkelighed, som ellers kan virke uendelig ensom, eller til den voksne læser, der elsker billedbøger, der er rene kunstværker! Stor tak til Karin Feit Almberg for ordene og til Lars Gabel som igen, igen bevæger os med sin sublime streg.

Kh. Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *