Kender I Garmann? Han skal starte i skole i morgen.

Garmanns sommer af Stian Hole. Høst og Søn. Fra 5 år.

garmann

I disse dage er det første skoledag for rigtig mange børn. Nogle glæder sig og føler sig helt parate, mens andre er lidt mere usikre på det nye liv, der venter dem. Så er der også dem, der er bange -Garmann er en af dem.

Den sidste dag inden skolen starter, tilbringer Garmann sammen med sine forældre og de tre gamle tanter, der er kommet på besøg med gigt og brok og mandelkage. Garmann glæder sig ikke til at skulle starte i skole. Han er bange for al det ukendte, der venter ham, og føler sig slet ikke klar. Hans tænder er endnu ikke begyndt at rokke, selvom han hver aften hele sommeren har kæmpet en ihærdig kamp foran spejlet. Desuden er der mange ting, som Garmann hverken tør eller kan. Tvillingerne Hanne og Johanne kan eksempelvis alt det, Garmann ikke kan bl.a. at læse og stave til rabarber både forlæns og baglæns, og bare tanken får Garmanns uro til at vokse. Men heldigvis er han ikke den eneste, der er bange, og den følelse giver plads til en samtale mellem tre generationer – Garmann, mor og far og tanterne.  Tante Ruth er bange for den lange vinter, kulde, mørke og glatte fortorve. Tante Borghild er bange for at dø. Tante Augusta er blevet så gammel, at hun helt har glemt, at man kan være bange. Mor er bange for tandlægebesøget på tirsdag og for, at Garmann skal komme noget til, når han skal over den store vej på vej til skole. Far er også bange for noget. Han er bange for at spille for hurtigt, når han om aftenen sidder i orkestergraven, og så er han bange for at miste mor og Garmann.

På den sidste sommerdag spekulerer Garmann over livets forunderlighed. De voksnes sære samtaler og ordsprog, tanternes gebis og rynkede ansigter og på, at når vi dør, skal vi rejse med Karlsvognen over himlen, som tante Borghild har sagt. Alle mennesker er bange for et eller andet, må Garmann sande.

Garmanns sommer er en fantastiske højtlæsningsbog bl.a. i forbindelse med skolestart. Vi har endnu ikke oplevet et værk af Stian Hole, som ikke tryllebinder sin læser på både tekst- og billedside. Med Garmanns sommer får forældre og børn mulighed for at lukke op for en samtale om utrygheden for forandringer, som mange børn kender. Men her er også plads til en samtale om, at vi mennesker er forskellige, og nogle er bange for noget, mens andre er bange for noget helt andet. Når den sidste side i Garmanns sommer er læst, er Garmann stadig bange, men han har fået mulighed for at få talt om det at være bange for noget.

Skulle Bøger til børn lave en liste over must read ville Garmanns sommer ubetinget indgå i den!

Rigtig god skolestart til både børn og forældre.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *