Lille Lort

Lille Lort. Tina Sakura Bestle og Anna Jacobina Jacobsen. Alfa. 

Kender I forfatter Tina Sakura Bestle? Hvis ikke, har I SÅ mange fine, fine læseoplevelser til gode. For ganske nyligt vandt hun Gyldendals Børnebogspris, og dét forstår vi godt! Hun har både skrevet billedbøger og romaner, og hendes forfatterskab er et overflødighedshorn af virkelig gode, fantasifulde bøger med noget på hjerte, og vi kommer helt sikkert til at skrive mere om mange flere af hendes værker her hos Bøger til Børn, for vi er altså ret så vilde med dem. Men nu til Lille Lort, som dette indlæg skal handle om:

I billedbogen møder vi Henry (Lille Lort), en kær dagdrømmerdreng, der bliver fælt mobbet i skolen. Og så er hans ben lidt for korte. Gregers og dem tømmer penalhuset udover ham, så blyanter og tusser regner ned, de forfølger ham og kalder ham lille lorteløgnhals. Men en dag, hvor Henry efter nogle dumme drillerier ligger og blunder hen for foden af englestatuen, som står midt i skolegården, bliver han hentet af en mand, som kalder ham for Kropsdirektøren. Og kropsdirektøren bliver inviteret med til et laboratorium, hvor de arbejder med og forsker i HELT nye kropsting – fx at man kan få lige den slags pruttelugt, man vil (som for eksempel lakridslugt), så man undgår pinlige pruttesituationer bedst, som man lige står ved siden af en sød pige… I laboratoriet ser Henry Kropsdirektør sit snit til at høre, om de mon kan forlænge hans ben – eller endnu bedre: Give ham et par vinger. Ligesom dem på englestatuen i skolegården. Så han kan få luft under vingerne og komme lidt væk.

Om Henry får længere ben eller et par smukke englevinger, og om laboratoriet faktisk eksisterer i virkeligheden vil vi selvfølgelig ikke afsløre her. Men vi vil gerne slå fast, at “Lille Lort” er en absolut dejlig og hjerteskærende billedbog, der på en genial facon hylder børnenes fantasi og berører tematikker som mobning, drømme og nye venskaber. Til sidst, men slet ikke mindst, må billedsiden nævnes. For sammen med selve teksten er den med til at frembringe en masse følelser hos os voksne, der læser billedbogen højt, og for børnene, der lytter med. Perspektiverne får os fx til at mærke, hvordan Henry har det, når Gregers og dem er afbildet, så vi ser dem med hans øjne, og generelt er det bare nogle rigtig stærke og vanvittigt gode illustrationer.

Vi anbefaler “Lille Lort” på det varmeste og glæder os til at dele flere perler fra Tina Sakura Bestles forfatterskab med jer.

Kærlig hilsen Maria Louise og Lisa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *