Når man først har sagt ja

når man først

Når man først har sagt ja af Kenneth Oppel. Høst og Søn 2016. Højtlæsning fra 9-10 år og selvlæsning fra 12 år. 

Nogle gange er det ikke meningen at vi skal være som vi er. Det er ikke sundt for os. Og andre mennesker bryder sig ikke om det. Så er man nødt til at forandre sig. Man er nødt til at gøre sig umage og tage dybe indåndinger og måske på et tidspunkt tage piller og lære tricks så man kan lade som om man er mere ligesom andre mennesker. 

Steven er lige blevet storebror til en baby, der er meget syg. Alt er galt med barnet, og familien og lægerne er usikre på, om han nogensinde vil blive normal -eller om han overhovedet vil kunne overleve. Hele familien er påvirket af situationen med babyen, og Steven er bekymret for sine forældre. Derfor forsøger han at skjule sin angst, som ellers fylder så meget i ham. Han undlader at fortælle om mareridtet med skikkelsen for enden af sengen, der iagttager ham, når han sover. Og han prøver selv at forstå den behagelige men mærkelige drøm, der efter mareridtet er begyndt af finde ham i søvne. Den der handler om englen -hvepsedronningen.

Det er en varm sommer, og hvepsene sværmer tæt. Steven er allergisk og bange for hvepse. En dag opdager han et hvepsebo på familiens hus, og han beslutter sig for at forsøge at fjerne boet en eftermiddag, han er alene hjemme. Men det er ikke kun allergien og den umildbare angst for de energiske insekter, der er årsagen til, at Steven vil have boet væk. I en drøm er ham kommet til at sige JA. Ja er et stærkt ord, der kan åbne døre, men det er ikke alle døre, man har lyst til at gå ind ad, når man opdager, hvad der er på den anden side. Den dør Steven har åbnet, er døren inde til et etisk og moralsk dilemma. Og det er døren ind til en stor beslutning, som han må træffe alene.

Hvepsedronningen har tilbudt Steven en helt rask, helt normal og helt perfekt lillebror. En rigtig overlever. Men er Steven parat til at ofre den syge baby, for at få det perfekte? Hvepsedronningen og hendes arbejdere er sådan set igang med at lave den nye lillebror, og Steven har med sit ja givet dem tilladelse til at udskifte hans rigtige bror.

Når man først har sagt ja er en smuk og tankevækkende roman om at turde stole på livet, holde fast i håbet, give plads til sine følelser og tilgive sig selv. Den stiller indirekte læseren spørgsmålet: Hvad er perfekt? Hvad er normalt? Vi anbefaler på det varmeste denne roman, der henvender sig til børn, der kan lide at tumle med de store temaer i livet og som slugte bøger som Monster og Ud med Knud, som vi tidligere har skrevet om her på bloggen.

Rigtig god weekend!

Kh.

Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *