Når sandheden SKAL frem!

Monster 

Patrick Ness og Jim Kay. Gyldendal 2015. Fra 12 år og op…

8452824-monster

Det kan siges meget kort…Monster er en pagetuner af den helt store kaliber! Desuden er der her tale om en ungdomsroman, der er mesterligt illustreret af Jim Kay, og man kan ikke læse Monster uden, at den efterlader sig spor.

Monster handler om den 13-årige dreng Conor, hvis mor er dødsyg af kræft. Udover at måtte tumle med morens sygdom og daglig mobning af en ganske massiv slags, hjemsøges Conor hver nat af et frygteligt mareridt, der er så slemt, at det ikke kan eller må siges højt -heller ikke til læseren. En nat syv minutter over midnat får Conor besøg -denne gang af et monster. Monsteret lever op til vores værste forventninger. Det nægter at forlade Conor, før det har fået, hvad det kom efter, det smadrer og raserer, det kommer af den dybeste fortvivelse og værst af alt, det er født ud af Conors brølende ensomhed. Monsteret vil have Conor i tale. Det vil fortælle tre historier, og herefter vil det have noget af Conor -nemlig sandheden -hans mareridt. Conor har ingen interesse i at lukke op for den sorteste afkrog i sit indre, men modvilligt begynder han alligevel nat efter nat at lytte til monsterets fortællinger om gamle dage, død og menneskelig ulykke. Fælles for disse historier er, at de viser, at sandheden ikke er så umiddelbar, som den kan se ud.

Monsteret bliver Conors fortrolige midt i en verden af velmenende voksne, der ikke evner at være der for et barn, som er så uendeligt alene, og Patrick Ness formår at skrive, så Conors akavede samtaler med sin far virker stærke og troværdige. Som læser krummer man tæer og fælder en tåre over al den ubehjælpsomhed voksne mennesker kan præstere, når de ikke tør tale med børnene om den virkelighed, som befinder sig lige foran dem. Patrick Ness skriver, så det gyser i knoglerne, bl.a. da Conor må give efter for monsterets vedholdende pres:

Tågedisen lagde sig om dem igen, og haven blev en sløret plamage. Verden forvandlede sig til en grå tomhed, og Conor vidste lige præcis, hvad verden havde forvandlet sig til.

Han befandt sig midt i mareridtet.

Monster SKAL læses, ses, føles og høres -simpelthen sanses! Jim Kay tryller, og lader mørket sænke sig  i romanen med sine helt specielle sort/hvide illustrationer, der på en gang er smukke og grufulde. Også her glider en intens stemning af dybt mørke ind under huden på læseren, og man mærker nattens fugtige kulde, da Conor går ud for at møde sit monster. Det er så elegant udført, at det ville være overfladisk, at kalder Monster for en gyser.

Monster bør læses af mange -unge som voksne. Her er en roman, der handler om noget vi alle kender -nemlig angsten for at miste dem vi elsker, angsten for at være alene med sin sorg og angsten for mareridtet -for sit eget mørke.

Vi anbefaler Monster på det varmeste af sommersolens sidste stråler!

Kh Lisa og Maria Louise

 

3 reaktioner på ”Når sandheden SKAL frem!

  1. Det er simpelthen sådan en fantastisk bog; og jeg er helt enig – den bør virkelig læses af alle uanset alder. Jeg er i hvert fald sikker på, at de fleste vil kunne få et eller andet ud af at læse den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *