Pragtfuldt, pragtfuldt

pragtfuldtpr

Med Pragtfuldt, Pragtfuldt! har Kim Fupz overgået sig selv og skrevet en ungdomsroman, der er en barsk fortælling fra udkantsdanmark, hvor der hersker egne love, og hvor den velsete etik og moral er sat ud af kraft. Her er en vigtig historie, hvor det pædagogiske filter er fjernet. Nogle unge læsere vil møde en virkelighed, de kan genkende fra deres eget eller bekendtes liv, mens andre vil blive konfronteret direkte og kontant med en hverdag, som de slet ikke kan forestille sig og relatere til. 

Pragtfuldt, pragtfuldt! vil med sikkerhed vække selv de mest ikke-læsende drenges opmærksomhed med sit voldsomme og usentimentale univers. Her er biler, sprut, smøger, knepperi, porno, venskab, familie”sammenhold” og fremmedhad på første parket, og der vil være mulighed for at kunne relatere til hovedpersonen Mortens ungdomsliv som ikke boglig teenager.

I en talesprogspræget tone præsenterer Fupz os for Mortens opvækst i et alkoholiseret hjem, hvor tørre tæsk og en hård mellemmenneskelig omgangstone er det normale. Der gives et nuanceret billede af en dysfunktionel familie, hvor Fupz fremstiller en eminent balancegang mellem det usagte og fortrængte. Nattens absurditeter, der møder morgenbordets hygge, som var intet hændt. En families forsøg på at opretholde en vis form for orden og normalitet midt i et grotesk virvar af druk og vold. En familie på randen af opløsning, der når bunden og måske netop på baggrund af dette også nye indsigter.

Pragtfuldt, pragtfuldt! vil chokere og lamme og kræver et robust sind af sin læser (som bør være en moden teenager), men det er vores overbevisning, at den ikke vil kunne slippes – heller ikke af de normalt ikke-læsende drenge. Her er ingen finkulturel melankoli – her er rå og upoleret socialrealisme anno 2015. Velkommen og velbekomme.

Kim Fupz har også skrevet andre ungdomsromaner, blandt andet Alting og Ulla Vilstrup og De Gale.

Kærlig hilsen Maria Louise og Lisa

Pragtfuldt, Pragtfuldt. Gyldendal

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *