Årets gave!

Vitello redder verden af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen, Gyldendal 2017

Vitello havde aldrig rigtig tænkt over det, men folk lavede stort set ikke andet end at købe ting nede i centret.

”De er da helt sindsyge”, sagde Vitello om folk. De slæbte indkøbsposer med varer ud på parkeringspladsen. “Kom vi stopper dem!”

I Vitello redder verden beslutter Vitello, at der må gøres noget ved al den nød og elendighed, der findes. Mor siger, at verden er ved at gå under, og det går ikke, for Vitello skal jo være millionær og have en sportsvogn, når han bliver stor. Derfor beordrer han sine venner møgungen William og tvillingerne Max og Hasse, at de må med ham ud og gøre noget ved situationen.

Læs videre

Fem skarpe titler til årets BogForum

I dag åbner årets BogForum, og skal du en tur til Bella Centret, kommer her fem bud på bøger, du burde unde dig selv at kigge nærmere på.

Én på føleren = et styks genial godnathistorie!

en prik

Mette Hegnhøj En prik og en streg. Jensen og Dalgaard 2017. Fra 5 år.

Der var engang en prik og en streg,

der opfandt deres eget alfabet.

Da de var færdige 

med at lave alle de bogstaver,

de havde brug for,

sagde de godnat til hinanden

på deres nye sprog.

En prik og en streg er en taktil lækkerbidsken og en helt ny godnatoplevelse! Mette Hegnhøjs bøger har ingen alder, hendes værker er en åbenbaring for alle -børn som voksne, og dette nye skud på stammen er ingen undtagelse! Her skal der mærkes og lyttes til de små finurlige historier om en prik og en streg, der tegnes på ryggen, mens man ligger og falder til ro med et smil på læben.

Hurra for helte!

historien-om-hardy

Historien om Hardy af Mette Eike Neerlin og Peter Bay Alexandersen. Høst og Søn 2017. Fra 5 år. 

Hardy flyttede ind hos Jakob en helt almindelig aften som så mange andre.  Det var en tirsdag eller en onsdag ved aftensmadtid. Med ét stod han på altanen.

“Så luk mig dog ind, din torsk,” sagde han. “Det støvregner.”

Det var sådan, de mødtes første gang, Jakob og ham. Sådan de blev venner. For når der står en dreng i guldkappe og vinker på altanen på ottende sal, så lukker man ham altså ind. Sådan er det bare. 

Læs videre

Giv en hånd til lillefingeren

lillefinger

Lillefinger af Jesper Wung-Sung og Otto Dickmeiss. Høst og Søn 2017. Fra 6 år.

Er I til humoristiske og eftertænksomme mesterværker, der har noget på hjerte, er Lillefingeren et must!

Finn og Arne er brødre og meget forskellige. Den ene har mistet sin lillefinger, den anden sit gåpåmod. Det skal dog vise sig, at de ved fælles hjælp kan overvinde det uovervindelige. Hvordan mission forløses er en eventyrlige rejse gennem land og by, hvor drengene både skal møde hårdkogte rockere, små mennesker fra skattevæsnet, kaglende duer, en pølsemand, der er nede med sit pølseslang og en uhyggelig dreng, som er fanget og forbandet af sin egen grådighed.

Forfatter Jesper Wung-Sungs finurlige fortælling udvides på allerbedste vis af Otto Dickmeiss’ enestående illustrationer. Begge herrer er kendt for deres ekspertise i henholdsvis sproglige finesser og æstetisk symbolik, der vækker læserens nysgerrighed. I teksten og på billederne får vi et kort gensyn med gamle og velkendte fortællinger fra børnelitteraturen og Biblen. Det bliver både en hyldest til andre store værker og en hjælp til at forstå, hvad Lillefingeren egentlig drejer sig om.

Lillefingeren vil sin læser og giver børnene en oplevelse af, at problemer kan overvindes, hvis man tør række hånden ud. Hjælpen kan komme fra uventet kant, og løsninger på problemer være helt anderledes, end man troede.

Det er kendetegnet for god og nutidig børnelitteratur, at forfatter og illustrator også har en hilsen til den voksne (højt)læser. Dettte gør sig også gældende i Wung-Sung og Dickmeiss´fortælling, hvilket gør læsningen ekstra meningsfuld og morsom for både børn og voksne – fælles, gode læseoplevelser kan man ikke få for mange af!

Vi giver hermed Lillefingeren en højtklaskende high five og en varm anbefaling!

Kh. Maria Louise og Lisa

 

 

 

 

 

En pige med pigsko

 

pigen med pigsko

En pige med pigsko af Mette Vedsø og Anna Jacobina Jacobsen. Jensen & Dalgaard 2017

Der var engang en pige, som elskede pigesko. De tunge, de mutte, de sjove, de vilde og dem med pels fra Paris. Tyve par havde hun, men hun havde ingen pigsko.

Sådan indleder Mette Vedsø fortællingen om pigen med de mange sko. Hun har både mutte og triste sko -dem som er helt blege og trætte som en bihulebetændelse. De sko bor hos mor. Hos far står de sjov og vilde sko -dem med hæsblæsende tempo og højhælede venner. Mellem mor og far står træet, der dufter af god tid og fine drømme. Her sætter pigen sig, når de vilde sko hos far er ved at knække hende, og de triste sko hos mor bare ikke får det bedre, uanset hvor meget hun forsøger hjælpe dem. Pigen ønsker, at hun kunne blive som træet -der hverken er trist eller vild, og hun begynder at drømme om pigsko. Men de voksne -som har travlt med sig selv, og som ikke helt har tid til at lytte, misforstår og giver hende endnu et par pigesko. Da pigen endelig får sine pigsko, pakker hun de triste og de vilde sko, og tager dem med ud til træet. Her står hun nu med alle sine sko og de nye pigsko. Piggene borer sig ned i jorden og slår rod hos træet, og pigen står fast. Selvom mor og far hiver og slider i hende fra hver sin side, er hun ikke til at rokke. Og sådan kan det nogle gange gå -nogle gange må der pigge til, for at få de voksne til at forstå.

Mette Vedsø kan noget ganske særligt med det danske sprog. Hun får sproget til at synge fint og poetisk, og det udtryk slynges elegant sammen med Anna Jacobina Jacobsens fantastiske illustrationer. Når pigen er lille og føler sig klemt, lader Anna Jacobina hendes store udtryksfulde øjne fortælle hele historien. Og når hun er beslutsom og viljefast, får hendes styrke maksimal plads. Stregen er drømmende og smuk og er med til at fortælle en historie, som mange børn kender på en elegant og raffineret måde. Glæd jer til at opleve en pige i pigsko og med en styrke ala Pippi.

Kh. Lisa og Maria Louise

Når man først har sagt ja

når man først

Når man først har sagt ja af Kenneth Oppel. Høst og Søn 2016. Højtlæsning fra 9-10 år og selvlæsning fra 12 år. 

Nogle gange er det ikke meningen at vi skal være som vi er. Det er ikke sundt for os. Og andre mennesker bryder sig ikke om det. Så er man nødt til at forandre sig. Man er nødt til at gøre sig umage og tage dybe indåndinger og måske på et tidspunkt tage piller og lære tricks så man kan lade som om man er mere ligesom andre mennesker.  Læs videre

En rigtig skat!

Tonni

Tonni 2 Ton af Adam O. Forlaget Fahrenheit 2016 fra 5 år og op – også til voksne der gerne vil huske, hvordan det er at være barn.

I april udkom Adam O’s dejlig billedbog Tonni 2 Ton, der handler om det voksne nogle gange glemmer, men som børnene heldigvis husker -nemlig at livet bliver lidt sjovere og meget mere magisk, hvis vi bruger fantasien. Læs videre

Et NYT eventyr skal der til!

Muledrengen

Muledrengen af Øyvind Torseter. Høst og Søn 2016. Fra 5 år -hvis man godt kan klare klamme trolde;)

Der er forår i luften og det kan mærkes langt ind i børn- og ungdomslitteraturen, da den ene fantastiske udgivelse efter den anden udgives i denne tid. En af dem er Muledrengen, der udover at være en super smuk og indbydende bog  også er godt eventyr, der både har noget til barnet og den voksne.

Muledrengen er skrevet og illustreret af norske Øyvind Torseter, der bl.a. har været med at at skabe de  imponerende, søde og sjove billedbøger om søskendeparret Ine og Hasse.  I Muledrengen møder vi en ung pris med et udseende ala en slank og atletisk mummietrold, der trodser sin fars formaninger og drager ud i verden for at befri sine seks brødre. På en rejse ud for at finde kærligheden, er brødrene uheldigvis også stødt på en ond og hjerteløs trold, der har forvandlet dem og deres prinsesser til sten. Nu vil Muledrengen have brøderne hjem igen og med sig på sin ekspedition, har han en nervøs krikke med en underlig gangart, der hellere ser, at de vender næsen hjem igen -og det i en vis fart. Den talende hest, der har en vis lighed med Lucky Lukes Jolly Jumper, synes det er fuldstændigt meningsløst, at de skal risikerer liv og lemmer for en flok brødre, der vel selv kan finde hjem igen. Men Muledrengen har heltemod for dem begge, så redningsaktionen fortsætter trods hestens brok.

På sin vej til til trolden finder Muledrengen og hesten en saxofon, som hesten betvivler kan ligge i Muledrengens rygsæk, da der er en del ragelse i forvejen. Den opmærksomme læser må foranlediges til at gives hesten ret, efter at have studeret Muledrengens medbragte proviant på titelbladet inden i bogen. Udover fundet af saxofonen, som skal vise sig at blive den rene lykkeamulet, møder de også de en elefant, der er kommet i en forfærdelig knibe, da den har fået sin snabel i klemme i en træstub og en ulv, der er uhyggeligt sulten. Muledrengen hjælper både ulv og elefant, som gerne gengælder en tjeneste. Ulven fortæller Muledrengen, hvor trolden bor, og at han skal knuse troldens hjerte for at befri sine brødre. På den instruks rider Muledrengen og hesten videre og kommer til fjeldet, hvor Muledrengen må fortsætte på egen hånd , da hesten foretrækker at blive tilbage og holde vagt.

Da Muledrengen når frem til troldens hule møder han en laber prinsesse, der indvilliger i at hjælpe ham videre. Troldens hjerte skal dog vise sig at blive lidt af en opgave at få fat i, og Muledrengen og prisessen må forsøge at narre trolden flere gange, før det lykkes dem. Ja, så blev slutningen helt urimeligt afsløret, men det gør intet,  da denne smukke bog skal opleves på egen hånd. Muledrengen er et moderne eventyr, der på raffineret vis tager den gamle eventyrgenren og det norske eventyr Trolden uden hjerte et helt nyt sted hen. Her får man et eventyr pakket ind i en tegnserie og krydret med en god portion humor. Humoren leveres bl.a. i Muledrengens samtaler med den lækre prinsesse, der venter ham inde i troldens hule og de uventede anordninger, som trolden har i sin hule. Her er både en elevator, og en enorm ottearmet blæksprutte, der heldigvis er vild med at spille jazz. Illustrationerne er en lækkerbisken i sig selv. Her er igen humor men også uhygge i form af den utroligt klamme trold, som ikke ligner noget, man skal spøge med.

Vi har læst Muledrengen op for en 3.klasse, hvor børnene havde følgende kommentarer til værket:

Det er faktisk en meget fed historie. Minder den ikke lidt om Klods Hans med de der prøver, og at han tager af sted og finder en prinsesse?!”

“Nej, ham her skal jo redde sine brødre!”

Nåå ja, den er anderledes… Er det ikke også nyt, at et eventyr er en tegnserie? Det tror jeg, drenge synes er fedt! Det er også meget sjovt med blæksprutten i kælderen. Kan jeg låne den?” 

Ja for pokker! Lån den, køb den, læs den og se den! Den puster nyt liv i det gamle eventyr -og det er virkelig forfriskende!

Kh. Lisa og Maria Louise

Tror du på julemanden?

julemanden

Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden af Kim Leine og Peter Bay Alexandersen. Gyldendal 2015 fra 5 år. 

Nu er der kun en uge til jul, og dette sidste indlæg inden juleferien skal derfor handle om en helt ny og meget fin julehistorie. Fortællingen tager os en tur højt mod nord til Grønland. Helt der op hvor der ikke vokser træer, og hvor juletræerne derfor bliver sejlet op fra Danmark. Helt der op hvor børnene kælker på gletsjere, og hvor det ved juletid er mørkt i mange, mange timer. Helt der op hvor julemanden bor.

Drengen Andreas bor i en lille bygd sammen med sin mor, far og lillesøster, og han elsker julen. Det gør alle i hans familie på nær en -nemlig hans far. Andreas far afskyr julen og synes, julen er noget pjat. Det har han altid gjort, og det har han tænkt sig at blive ved med at gøre. Andreas kan slet ikke forstå, at man kan hade julen, og han vil derfor gerne have sin far med på en slædetur, så de kan tage op og besøge julemanden. Men nogle gang er voksne bare enormt stædige, og Andreas far er ikke til at hugge eller stikke i. Han skal aldeles ikke besøge nogen julemand eller begynde at elske julen –det er et ufravigeligt princip.

Men en uge før jul lykkes det alligevel Andreas at overtale sin far til at tage en tur op til den gamle fangerhytte. For at komme op til fangerhytten skal de køre med hundeslæde. Hundene fører Andreas og hans far gennem Grønlands smukke og barske natur, og undervejs må de over faretruende islandskaber. Efter flere timer på hundeslæden ankommer de to til hytten, der er begravet i sne. Andreas og hans far graver sig ned til døren for at komme ind. Fangerhytten er som en hemmelig hule under i de enormesnedriver -en verden helt for sig selv. Her nyder de to rejsekammerater hinandens selskab. De læser historier, og Andreas far fortæller sin søn om de forholdsregler, man skal tage, når man skal overleve på naturens præmisser højt mod nord. I fangerhytten vender de to også tilbage til deres samtale om julen. Andreas far forklarer, at hans forældre ikke troede på julen, og at han derfor ikke er opvokset med at fejre jul. Men julen er som bekendt miraklernes tid, og Andreas far får sig en oplevelse i fangerhytten, han sent vil glemme;)

Kim Leines bud på en julehistorien er en skøn fortælling fra Grønland. Man kommer med på en uforglemmelig slædetur og får viden og indsigt i landet, hvor julemanden bor. Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden er mesterligt illustreret af Peter Bay Alexandersen, og vi kan ikke forestille os nogen bedre måde at indlede den sidste uge op til jul på end at læse dette værk!

Alle Bøger til børns læsere ønskes en rigtig glædelig jul og og et fortryllende nytår. Vi glæder os til at vender tilbage i 2016 med mange nye og gamle perler fra børne- og ungdomslitteraturens verden.

Kh. Lisa og Maria Louise