Tre højtlæsningsperler til den eftertænksomme weekend.

ordfabrik

Kirsebær…, støv… og stol… –smag lige på disse ord!

For os i denne verden er det bare ord men for Philip, der bor i landet med den store ordfabrik, er det dyrebare ædelsten, som han skal passe på og gemme til en helt særlig lejlighed  –nemlig til nabopigen Celines fødselsdag. For Philip er forelsket i søde Celine og vil gerne kunne sige noget smukt til hende.

Men i landet med den store ordfabrik er det dyrt at tale. Her er ord, noget man køber og sluger, før de kan siges. De rige shopper ord i landets lækre ordbutikker, mens de fattige leder efter ord i skraldespandene eller kan være heldige at fange et flygtigt ord, der svæver i vinden, og det er det, Philip har gjort.

I landet med den store ordfabrik kan læses i alle aldre! Mindre børn, skolebørn, trætte teenagere, stressede forældre og ældre med livserfaring vil alle som én elske denne smukke fortælling om det mærkelige land, hvor ordene produceres på den store ordfabrik, og hvor de købes i forretningerne. Dette forunderlige tankeeksperiment bliver illustreret på en fin og poetisk vis, og værkets store format giver de smukke illustrationer maksimal plads til at udfolde fortællingen på billedsiden. Her vil læseren opdage, at de rige flasher deres overfold ved at bære ord på tøjet, mens de fattige må nøjes med linjeret papir, som er dekoreret med små tegninger. I landet med den store ordfabrik er skræddersyet til en eftermiddag eller aften i sofaen, en dejlig hyggestund som alle dage har rimet på en god bog.

I landet med den store ordfabrik af Agnès de Lestrade og Valeria Docampo. Jensen & Dalgaard.

muren

Muren

D. 4. maj satte vi lys i vinduerne for at mindes en grusom tid, som børn og forældre i 2015 ikke selv har oplevet, men som satte sit så eftertrykkelige spor på eftertiden med blandt andet Berlinmuren. I billedbogen Muren møder vi en dreng, der en morgen vågner op til en helt forandret verden, da en stor mur har delt hans by i to og har adskilt hans mor, søster og ham selv fra hans far, der befinder sig på den anden side af muren. Gennem barnets øjne får vi en beskrivelse af at leve i et samfund, hvor man ikke kan rejse, hvorhen man vil, og hvor breve bliver læst af myndighederne, inden de når modtageren. Drengen beslutter sig for at tage sagen i egen hånd og finder et sted i skoven ikke langt for muren, hvor han begynder at graven en tunnel til den anden side. Men det er en farefuld rejse at krydse muren, og drengen, hans mor og søster bliver også opdaget af en vagt, inden de når frem til tunnelen.

Dette plot lyder måske ikke umiddelbart som det oplagte højtlæsningvalg på børneværelset, men det ville være en skam ikke at læse Muren med sit barn. Her er tale om en billedbog, der på en fin og nænsom vis beskriver en tid, der kan virke langt borte, men faktisk ikke ligger så langt tilbage i tiden.

Billedsiden afspejler forskellen på Øst- og Vestberlin, da Østberlin er illustreret i mørke og dystre nuancer, mens Vestberlin skildres mere lys og venlig. Dette værk tager en alvorlig del af verdenshistorien op til debat, men det er tydeligt, at ønsket ikke er at skræmme børnene, men at skabe plads til en samtale mellem barn og voksen om en tid, der en gang var. Den anbefaling er hermed givet videre.

Muren af Tom Clohosy Cole. Turbine.

dumme lili

Dumme Lili

Lili er dum.

Hun har spist ordet med kniv og gaffel og salt og peber.

Vist ikke med vilje.

Det røg bare ned gennem halsen og landede i hjertet.

Med disse ord åbnes billedbogen Dumme Lili, som er en fortælling om pigen Lili, der har det svært med andre mennesker. Hendes hjerte vender forkert. Hun kommer til at sige og gøre dumme ting, og hun føler sig fremmed og forkert blandt alle andre mennesker med undtagelse af ældgamle Lydia, som har set og hørt meget i sit lange liv og måske derfor er god til tale med Lili. Men Lydia er ikke altid, hvor Lili er, og i børnehaven forstår forældre og pædagoger ikke Lili, som efterhånden oplever sig selv som dum. Derfor stikker hun en dag af, da hun er på tur med børnehaven. Målet er at finde et sted, hvor hun hører hjemme -nemlig Dummeland. Men Dummeland er et mærkeligt sted, for her synes folk, at hun sød -en som man kan Li-Li. Fuldstændig overrumplet af rare mennesker støder Lili ind i gamle Lydia, som kan fortælle hende, at hun bare er på Østergade.

Beruset af lykke ligger Lili samme aften i sin seng og er parat til at sluge nye ord; Sød, sjov, hjælpsom, fin og ærlig[…]Det kilder og prikker indeni. Det føles som at åbne fødselsdagsgaver.

Dumme Lili er en elskelig fortælling, som uden tvivl vil være et hit. Lilis hjerte vender rigtigt til sidst, og hun har fået en ny start efter sit visit til Dummeland. Med denne fantastiske billedbog ønsker vi alle en dejlig weekend i læsehestens tegn, og Mette Vedsø og Stine Illum inviterer ind til en samtale om at føle sig forkert eller kende andre børn, der nogle gange kommer til at gøre ting, man ikke helt kan forstå.

Dumme Lili af Mette Vedsø og Stine Illum. Jensen & Dalgaard.

Kh. Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *