Tror du på julemanden?

julemanden

Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden af Kim Leine og Peter Bay Alexandersen. Gyldendal 2015 fra 5 år. 

Nu er der kun en uge til jul, og dette sidste indlæg inden juleferien skal derfor handle om en helt ny og meget fin julehistorie. Fortællingen tager os en tur højt mod nord til Grønland. Helt der op hvor der ikke vokser træer, og hvor juletræerne derfor bliver sejlet op fra Danmark. Helt der op hvor børnene kælker på gletsjere, og hvor det ved juletid er mørkt i mange, mange timer. Helt der op hvor julemanden bor.

Drengen Andreas bor i en lille bygd sammen med sin mor, far og lillesøster, og han elsker julen. Det gør alle i hans familie på nær en -nemlig hans far. Andreas far afskyr julen og synes, julen er noget pjat. Det har han altid gjort, og det har han tænkt sig at blive ved med at gøre. Andreas kan slet ikke forstå, at man kan hade julen, og han vil derfor gerne have sin far med på en slædetur, så de kan tage op og besøge julemanden. Men nogle gang er voksne bare enormt stædige, og Andreas far er ikke til at hugge eller stikke i. Han skal aldeles ikke besøge nogen julemand eller begynde at elske julen –det er et ufravigeligt princip.

Men en uge før jul lykkes det alligevel Andreas at overtale sin far til at tage en tur op til den gamle fangerhytte. For at komme op til fangerhytten skal de køre med hundeslæde. Hundene fører Andreas og hans far gennem Grønlands smukke og barske natur, og undervejs må de over faretruende islandskaber. Efter flere timer på hundeslæden ankommer de to til hytten, der er begravet i sne. Andreas og hans far graver sig ned til døren for at komme ind. Fangerhytten er som en hemmelig hule under i de enormesnedriver -en verden helt for sig selv. Her nyder de to rejsekammerater hinandens selskab. De læser historier, og Andreas far fortæller sin søn om de forholdsregler, man skal tage, når man skal overleve på naturens præmisser højt mod nord. I fangerhytten vender de to også tilbage til deres samtale om julen. Andreas far forklarer, at hans forældre ikke troede på julen, og at han derfor ikke er opvokset med at fejre jul. Men julen er som bekendt miraklernes tid, og Andreas far får sig en oplevelse i fangerhytten, han sent vil glemme;)

Kim Leines bud på en julehistorien er en skøn fortælling fra Grønland. Man kommer med på en uforglemmelig slædetur og får viden og indsigt i landet, hvor julemanden bor. Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden er mesterligt illustreret af Peter Bay Alexandersen, og vi kan ikke forestille os nogen bedre måde at indlede den sidste uge op til jul på end at læse dette værk!

Alle Bøger til børns læsere ønskes en rigtig glædelig jul og og et fortryllende nytår. Vi glæder os til at vender tilbage i 2016 med mange nye og gamle perler fra børne- og ungdomslitteraturens verden.

Kh. Lisa og Maria Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *