Ud med Knud

 

ud med knud

 

Jesper Wung-Sung. Ud med Knud. Høst og Søn. Fra ca. 12 år.

William føler sig som en dreng fra et fremmed land. Klassen stirrer på ham, og der er meget stille i et lokale med så mange elever. Han forsøger at fortælle om sin sygdom. Han fortæller om hospitalet, behandlingerne, og hvad de gør ved hans krop. Flere gange er han lige ved at nævne Knud, men det kan han jo ikke. De vil ikke forstå det.

Kender I Jesper Wung-Sung? Han debuterede allerede som forfatter i 1998, og siden har han udgivet et stort antal romaner og novellesamlinger til både børn, unge og voksne. Han har i sit forfatterskab flere gange haft det tabubelagte og alvorlige tema sygdom og børn/unge som omdrejningspunkt for sine fortællinger, således også i “Ud med Knud”.

Romanen handler om den 12-årige dreng William, der er syg af kræft. Med stor omsorg, empatiske beskrivelser og indsigt i, hvordan både hovedpersonen og hans omgivelser reagerer på og lever med sygdommen, får vi af Jesper Wung-Sung fortalt en historie, som på trods af det alvorlige emne får os til både at grine og til at græde. Særligt Williams hemmelige ven Knud står for de komiske indslag i værket, hvor hans upassende og selvfede kommentarer gang på gang overrasker og får os til at trække på smilebåndet. Knud er på én og samme tid jævnaldrende med William – og over 1000 år. Og der er ingen grænser for, hvad Knud har oplevet, endsige hvilke vilde professioner han har besiddet – vi nævner i flæng: Dampskibskaptajn på mississippifloden, togkonduktør i Brasilien og stangspringer i Nepal.

Knud er den slags ven, man både elsker og hader, og i bogens begyndelse forsøger William  at slå ham ihjel på et utal af forskellige, kreative måder – vi nævner atter i flæng: At vælte skabet over Knud, at få Knud til at kigge ned i blænderen, at drukne Knud med hovedet nede i toilettet. Knud er dog en fyr, som det ikke er så let at gøre kål på. Og som også hans navn indikerer, er han selvfølgelig personificeringen af Williams kræftknude.

“Ud med Knud” er en rørende fortalt historie. Den rummer de store følelser som ensomhed, ambivalens og skyld, og på samme tid viser den også, hvordan den første forelskelse, kammerater og skolen også fylder hos en kræftsyg dreng på 12 år. Bogen emmer af humor, men også af den frygt og sorg man som både sygdomsramt barn og forælder rammes af – blandt andet ved Williams observationer af moren: Hun ligger helt stille, men det er ikke sikkert, at hun sover. Han kan se det på hende om morgenen. At hun ofte sover dårligt, når de er indlagt sammen… og af faren, der efter sygdommen helt er holdt op med at gå med sit spraglede blå slips med ankre og havfruer, men nu kun bruger det blåstribede.

DER VAR ENGANG ET BARN. Der har naturligvis været mange børn, så mange at man kan komme i tvivl om, der er en plan med dem alle. Det burde ellers være en regel: at der altid er én, som passer hvert eneste barn i hele verden. Sådan er det ikke. For så ville livet måske ikke være livet.

Sådan indledes “Ud med Knud” – og i virkeligheden sammenfatter dette citat fint, hvordan Jesper Wung-Sung formår at skrive om sygdom, eksistentialisme og håb i en perfekt balanceret stil mellem humor og alvor. Vi anbefaler på det varmeste denne perle til børn fra 12 år og op.

Kærlig hilsen Maria Louise og Lisa

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *