“V” -Måske årets smukkeste værk!

v

V af Cecilie Eken og Malene Reynolds Laugesen. Høst og Søn 2016

Cecilie Eken og Malene Reynolds Laugesen har gjort det igen! Vi har spændte ventet på, at dette fantastiske makkerpar endnu engang ville lave et børnelitterært mesterværk, og i går udkom V!

Jeg mødte ham V engang i maj –

den aften min far var gået sin vej.

Jeg lå i min seng sådan helt som normalt

men ku’ ikke sove for alt føltes galt.

Dér sad han i månens sært sølvklare strøm:

en dreng uden skygge, en dreng fra en drøm.

Sådan åbner Cecilie Eken sit rimede digt V, der handler om en pige, som er blevet forladt af sin far. Sammen med vennen drager hun ud på en rejse for at finde faren. Det bliver en farefuld færd, der kræver ofre, stort mod og ikke mindst ubegrænset kærlighed.

Men selvom faren ofte kan skimtes ude i horisonten, og pigen giver afkald på både barndommens tryghed  -bamsen, den indre ro og sine varme hænder, skal det vise sig at blive en umulig opgave, at bringe faren hjem igen. For ved porten ind til en bundfrossen og benhård verden, vil portvogteren ikke lukke barnet ind;

“Jeg åbner for men’sker med hjerter så grå

at de ikke kan føle og ikke forstå.

Der var ord de sku’ sige, men aldrig fik lært,

en arv de må bære, alt det der var svært

valg de har taget, ting de har gjort.

Til sidste fører livet dem her til min port

og de lever -men hjertet har lukket sig til

Vil du være som dem? Er det dét du vil?”

I -der ligesom os elskede Cecilie Eken og Malene Reynolds Laugesens prisbelønnede billedbog Mørkebarnet fra 2007 vil uden tvivl være tryllebundet af denne perle. Cecilie Ekens poesi flyder elegant, og hendes leg med det danske sprog er kunst af meget høj klasse!

Det er umuligt ikke at blive berørt af Malene Reynolds Laugesens smukke illustrationer. Når V åbnes træder læseren ind i en natteblå verden, hvor to barfodet børn -V og hovedpersonen løber gennem en mennesketom by. Man kan fornemme stilheden og den forandrede verden, som børnene nu begiver sig ind i. Natten har øjne, og katten, som spejles i kanalen, får vinger. Farverne slår en helt klar stemning an, og man mærker barnets sorg og fortvivlse, når nuancerne er mørke og kolde men også det dragende og legende, når pigen og V træder ind i farverige fantasiuniverser, hvor børn bl.a. er klædt ud som dyr.

V er på alle måder et virkeligt smukt værk. Det tager nænsomt hånd om en følelse, som mange kender nemlig, at man nogle gange måske må give slip for at kunne leve videre.

V er en bog, man giver til sit barn, til dem man holder af og til sig selv!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *