ZAM

ZAM af Jesper Wung-Sung. Høst og Søn 2015. 

Først og fremmest GODT NYTÅR! Vores første indlæg i 2016 handler om en roman, hvis forfatter vi tidligere har skrevet om her på bloggen, nemlig Jesper Wung-Sung og UD MED KNUD.

Det er mærkeligt at leve i et land, hvor mennesker synes, at hunde er vigtigere end zombier som mig, tænker Zam. Jeg ligner jo menneskene meget mere, jeg kan både tale og skrive –og så går jeg oven i købet pænere end de fleste.

Ovenstående citat stammer fra hovedpersonen i Jesper Wung-Sungs nye roman ZAM, der handler om zombiedrengen Zam. Han ønsker inderligt at blive accepteret og en del af det verden, han lever i. Men zombier er på tålt ophold i det etablerede samfund, og store dele af befolkningen og politikerne ønsker ikke, at hans slags bliver egentlig integreret. De er bange for det fremmede, og for det potentielt farlige, som zombierne grundet deres natur bærer med sig. Og Zam må gang på gang konstatere, at han lever i et parallelsamfund.

Zam vil gerne modbevise, at zombier pr. definition er farlige og burde lukkes inde i lejre eller aflives. Han vil gerne gå i skole og leve som en helt almindelig dreng. Og det går også meget godt et langt stykke af vejen lige indtil den dag, da det lykkes den evindelige plageånd i skolen Oscar, at provokere Zam til at bide ham. Herefter bliver Zam smidt ud af skolen.

Zam forsøger at få livet til at gå videre, men der er ikke meget hjælp at hente. Hverken fra hjemmefronten, hvor hans familie netop er symbolet på alt det, som befolkningen frygter -de evigt  kødhungrende zombier. Zams familie lever deres eget liv i den uhumske lejlighed i zombieghettoen, og de kommer kun ud, når Zam ikke har fodret dem tilstrækkeligt med kød fra fryseren og dårlige hospitalsserier i fjernsynet. Den moralske opbakning får Zam fra den tidligere klassekammerat Sofie, som han er hemmeligt forelsket i. Hun ser ham, som den han er og tilstræber at være, nemlig en god dreng og en loyal ven.

Zam forsøger at søge forskellige jobs, men han må sande, at han ikke har de samme muligheder som andre, fordi han er zombie. Mange har ikke lyst at til ansætte zombier, og de zombier som rent faktisk har et arbejde laver ofte det, som helt almindelige mennesker ikke gider at beskæftige sig med. De holder reklameskiltene i det lokale storcenter eller er levende mannequiner i udstillingsvinduerne.

Lyder problematikken bekendt og aktuel? ZAM er et værk, hvor Jesper Wung-Sung med et stilsikkert tag i kunsten sætter et lup op for læserens øje til den hverdag, som vi alle ved er virkelighed for mange, men som vi ikke har lyst til at forholde os til. Vi bliver på en raffineret måde konfronteret med temaer som fremmedhad og frygt, og hvad den cocktail kan føre med sig.

Som læser oplever man endnu engang det, som Jesper Wung-Sung gang på gang har bevist er en af hans helt store evner, nemlig at konfrontere sin læser med de tabuer, som vi ikke altid ønsker at se i øjnene. Her kan vi møde virkeligheden uden, at vi slår os rigtigt på den. I ZAM taler vi ikke om de rigtige bådflygtninge, der dagligt søger lykken i Europa eller om de fremmedfjendske grupperinger, der brænder asylcentre af, men derimod om de overnaturlige zombier, hvis liv til forveksling minder om noget fra vores verden.

Udover værkets indhold er omslaget også værd at hæfte sig ved. På forsiden kigger Zam frem under hættetrøjen med sine mørke rander under øjnene. Han ser læseren lige i øjnene. Bogens softcover giver en silkeblød fornemmelse og står som en skarp kontrast til titlens flåede, bloddryppende og blanksorte bogstaver. Men vi stopper ikke her. Bogens højre hjørne er blevet mærket af et bid, og virker som et taktilt blikfang, da det fremstår lysende hvidt mod sidernes ellers sorte kanter. Her er bidt ind til benet!

Vi anbefaler på de varmeste ZAM til børn fra cirka 10 år.

Kh. Maria Louise og Lisa

En reaktion på ”ZAM

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *